Bachovy esence

Před lety, při studiu vysoké školy jsem se dostala díky mé spolužačce k „Bachovkám“.  Vždy, když jsme měli zkouškové, tak Jana byla úplně v pohodě, na rozdíl ode mě. To já měla studené ruce, zima mi byla, přitom jsem byla zpocená, nervozitu bych mohla krájet…Tak jsem si říkala, ta se má, to je alespoň povaha. A pak jsem jednoho dne viděla v její ruce žlutou plechovou krabičku. Zajímalo mě to, protože jsem takovou věc neznala. Jaké překvapení jsem způsobila tím, že neznám Bachovky :-). Ano, je pravda, že jsem byla vždy zaměřena na přírodní produkty, zdravou stravu, bylinky… ale tohle jsem opravdu neznala. A tak započala moje cesta k nim, protože od té doby už jsem absolvovala všechny zkoušky s plechovou krabičkou Rescue Pastilek a byla to pohoda, a to taková, že na konci z toho vypadl i červený diplom, jak překvapivé :-).

A co to tedy vlastně ty Bachovky jsou?

Dnes se budu věnovat volně prodejné a běžně dostupné Rescue směsi. A vezmu to hezky postupně, protože teorie je vždy potřebná.

V roce 1930 definoval anglický lékař a homeopat Edward Bach 38 základních emocionálních stavů, kterým přiřadil odpovídající květové esence. K jejich výrobě použil květy divoce rostoucích rostlin, stromů ale i vodu z léčivých pramenů.  Z těchto 38 esencí vyvinul speciální Rescue směs. Tato nejznámější a nejpoužívanější polykomponentní směs je kombinací pěti originálních Bach-květů, které přinášejí tzv. první pomoc a podporu ve všech krizových situacích. Stejně jako všechny ostatní Bachovy esence je vyrobena z nejedovatých, planě rostoucích rostlin, je přírodní, zcela bezpečná, nevyvolává závislosti, nežádoucí účinky ani alergie, nelze se jí předávkovat a bez obav ji mohou užívat i novorozenci, těhotné a kojící ženy, děti všech věkových kategorií a lidé, kteří se trvale léčí. Bez jakýchkoli kontraindikací se dá kombinovat se všemi ostatními formami léčení (alopatické léky, homeopatie, fytoterapie, tradiční čínská medicína, …).

Jejím hlavním přínosem je, že:

  • Harmonizuje emoce a tím nás stabilizuje, zklidňuje
  • Uvolňuje napětí, stres, strachy, úzkost, paniku
  • Zabraňuje šoku, traumatu, hysterii, neadekvátním reakcím
  • Pomáhá nastartovat samoléčící síly organismu
  • Urychluje uzdravování a rekonvalescenci

Krizová esence stejně jako ostatní Bachovy esence nenahrazuje lékařskou péči, ale může ji velmi dobře doplnit a podpořit. rescue_vse

RESCUE® Remedy krizová esence je nejznámější a nejrozšířenější kombinací květových esencí. Podporují v těle člověka sebe-léčivé síly, které se snižují právě prožívaným traumatem, vnitřním neklidem, strachem a úzkostí. Bachovy esence se používají ve všech krizových a šokových situacích. Přičemž pod pojmem šok nebo krize rozumíme všechno, co narušuje náš energetický systém. Vyjmenujme si ty nejběžnější stavy: rozčilení, vnitřní strach a napětí, neklid, příjem špatné zprávy, akutní bolesti (např. zubů), před operací, strach z cestování nebo nevolnost v dopravních prostředcích, absolvování nepříjemného rozhovoru, zoufalství, hádky, strach ze zkoušek, nehody, ztráta vědomí, děsivé sny, strach z výšek, apod.

Škála situací, ve kterých je vhodné tyto produkty používat je skutečně široká a proto se doporučuje nosit je u sebe v kabelce, autě, mít je po ruce i na pracovišti a samozřejmě – neměly by chybět v žádné domácí lékárničce. 

  

RESCUE® Remedy krizová esence obsahuje tyto esence, které pokrývají níže uvedené emocionální situace a společně jsou skvělým pomocníkem:

Cherry Plum (Slíva třešňová)
Esence se používá na extrémní vnitřní napětí, hysterii a strach ze ztráty sebekontroly, pocit, že se mysl zblázní, v zoufalství při pocitu bezvýchodné situace a člověk ztratí kontrolu a udělá něco špatného (destrukce, sebedestrukce), esence pomáhá vnitřně odpustit „páru“ a uvolnit tlak a napětí.
Ze života:  já jsem před zkouškou byla schopna se „rozložit“ na prvočinitele a možná raději odejít nebo tam ani nejít. A měla jsem chuť se na někoho ještě navíc vyřvat.

Clematis (Bílá lesní réva)
Esence je vhodná při nezájmu o přítomný okamžik, při nepozornosti a snění za bílého dne, v praxi se osvědčila při závratích, poruchách rovnováhy a při pocitech na omdlení, pokud dojde k omdlení, pomáhá také lépe zpracovat následky narkózy (narkóza se kromě jiného řadí k možným spouštěčům traumatu a může být příčinou posttraumatického stresu).
Ze života: Clematis je esence, která nám pomůže vrátit se zpět do formy, nebýt prostřednictvím stresu tzv. „mimo“ a být schopen běžné komunikace.

Impatiens (Netýkavka žlázonosná) – netrpělivost, předrážděnost, silné vnitřní napětí
Tato esence je součástí rescue produktů zejména proto, že ve stresových situacích jsme většinou velmi netrpěliví a extrémně citliví. Tedy Netýkavka pomáhá na netrpělivost, silné vnitřní napětí, extrémní podrážděnost a přecitlivělost, také na neschopnost klidně sedět, neklid spojený se silnou potřebou úniku (např. z místnosti).
Ze života: popocházení před pracovním pohovorem, pocení rukou, nervózní bušení srdce a netrpělivost, ať už je to za mnou, nejlépe hned teď.

Rock Rose (Devaterník penízkovitý) – nezvládnutelný strach, úzkost, panika, silná bolest
Nezvládnutelný strach až panika, extrémní strachy které nás přepadnou když to nejméně potřebujeme, to vše je ústředním tématem této esence. Tehdy, kdy je člověk doslova ztuhlý hrůzou, takže není schopen se uklidnit a reagovat přiměřeně situaci..
Ze života: od svých klientů velmi dobře znám panický strach ze zubaře nebo lékařů obecně. S Rescue směsí jsou schopni k lékaři nejen dojít, sami, ale také zde ustát svůj obrovský strach.

Star of Bethlehem (Snědek okoličnatý) – následky fyzického nebo psychického šoku. Nemusíme myslet na ty nejhorší traumata. I po velkém leknutí se nám vzniká následek, který je hodný této esence. Esence je tedy vhodná na všechny šoky, traumata a jejich následky, pomáhá je zpracovat a pomáhá i pro hluboké traumata z minulosti (v případech velmi hlubokých traumat je však již lepší vyhledat terapeuta Bachových esencí a nechat si připravit užívací lahvičku esencí na míru).

 

V celé řadě produktů Rescue se můžete setkat ještě s jednou směsí, a to je RESCUE Night®

Tato směs je kombinací oblíbené RESCUE® směsi, kterou popisuji výše a květu White Chestnut (Bílý kaštan).

Esence z květu bílého kaštanu pomáhá zklidnit myšlenky, zbavuje zbytečně nervózní a přepjaté energie, která často brání v klidném spánku a usínání, či v konstruktivním přemýšlení. Zbytečně kroužící myšlenky, dlouhé a únavné přemýšlení, nervozita v těle, v nohách či v rukách, často brání právě v klidném spánku a člověk už předem pociťuje obavu z toho, jestli vůbec usne. RESCUE Night® kapky přináší uvolnění jak těla i mysli, a tím může dojít ke klidnému usínání a následně i k dlouhému, nepřerušovanému spánku.  Ovšem z mojí mnohaleté praxe mohu konstatovat, že tuto směs často doporučuji klientům, kteří mají obecně potíže s myšlenkami a to i v průběhu běžného dne. Vymýšlení variant a scénářů odvádí naši pozornost a to je velmi nepraktické. Také si často svými myšlenkami přivodíme pocity strachu, hněvu či netrpělivosti, jak to všechno dopadne. Proto tato RESCUE Night směs není určena pouze na noční použití, ale právě z těchto důvodů ji můžete užívat i přes den.

V případě nespavosti je vhodné použít 4 kapky RESCUE Night, které stačí nakapat několik hodin před usnutím do sklenice s vodou (nebo i přímo do úst) a pomalu upíjet. Pokud dojde k probuzení v noci, opět nakapat do úst, klidně i vícekrát, v intervalu např. po 10 minutách. Dle potřeby zopakovat (v případě probuzení se nebo neklidu).  

Všechny produkty RESCUE mají stejné vlastnosti a je zcela na vás, zda zvolíte kapky, sprej, pastilky, gummies nebo perly.

V nabídce můžete najít také další druhy Rescue produktů:

RESCUE Kids – stejná směs, pouze lahvička je uzpůsobena pro použití tam, kde se pohybují děti (plastové kapátko).

RESCUE Pets – směs je určena pro zvířátka, protože i ony prožívají mnoho akutních emočních stavů

RESCUE krém - kombinace pěti květů, je k dostání ve formě kosmetického zklidňujícího krému. Tato kombinace Rescue® pro vnější použití je obohacena o Crab Apple (Plané jablko), které má čistící účinky. Rescue® krém je skvělým pleťovým krémem, přinášejícím úlevu a zklidnění po celodenním stresu a napětí. Oceníte ho také v letních dnech, kdy vychlazený přináší osvěžení, zchladí prohřáté nohy, ruce, či spáleniny od sluníčka.  

Po letech osobních zkušeností jsem si doplnila vzdělání a od roku 2014 začala také míchat Bachovy esence na míru. K tomu Vám napíši také velmi brzy celý článek.

S radostí jsem pro Vás připravila tento článek, neboť Bachovy esence jsou moji srdeční záležitostí. A pokud budete potřebovat s něčím poradit, pak nám můžete napsat na e-mail bara@letokruh.com nebo na centrální e-mail prodejny a e-shopu info@letokruh.com

Krásné a pohodové dny, Bára Zechmeisterová   

(tento článek jsem psala v roce 2020, ale potřeboval nějaké produktové změny, tak jsem jej oprášila a něco doplnila a přislíbila :-)).