Překvapení v Tiramisu

Také vás Italové fascinují svým apetitem, vřelým srdcem, upřímnou a otevřenou komunikací, láskou k rodině, klidem, užíváním si přítomného okamžiku a setkáváním se? Ano? Tak to jsme už dva nebo nás je sto či milion? Věřím, že tuhle zemi nejde (ne)milovat.

Napadá vás ještě nějaké spojení s Itálií? Mě na mysl přišlo – Tiramisu. Sladká tečka, která nesmí chybět u žádné italské hostiny. K tomuto dezertu se váže také láska a červené víno. Vynikající kombinace pro vášnivý a něžný večer.

Vím, na co asi teď myslíte…na recept na TIRAMISU a vaše spokojené smysly, že? Naštěstí není tajný, i když by mohl být, za to, jaká je to slast. Přidávám i malé překvapení, které lze zakoupit u nás v obchůdku. Jistě, hned se ho dozvíte, jen ještě pár řádků k přečtení, pár úkonů k vysněnému okamžiku s Tiramisu v ústech. Pár okamžiků s jemným dezertem, který vás přenese do Verony. Nemám na mysli na balkón Romea a Julie, ale do rušných ulic, k malému stolečku uprostřed restaurace. Kolem vás zní šum konverzací a smíchu, ale vy jste zcela ponoření do kouzla tohoto místa. Jen VY a vaše TIRAMISU. <3

Pojďme si vykouzlit přítomný okamžik v Itálii.

Ingredience

500 g mascarpone

5 šťastných vajíček

3 bio vanilkové cukry

1 balení italských piškotů s cukrem

1 hrnek silné kávy

Kakao na posyp

Tajná přísada (do kávy i na zdobení)

Postup

Uvaříme silnou kávu. Jakou máte rádi či běžně pijete od instantní po espresso doppio. :-) Pak ji odložíme a vrhneme se na krém.

  • Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Ke žloutkům přidáme cukry a vyšleháme pěnu. Malá rada, je lepší mít šlehač. Ručně je to dosti namáhavé, avšak posílíte svaly. Z bílků se stane parádní sníh (totéž, lepší je to se šlehačem). Mascarpone smícháme dohromady a přidáme žloutky s cukrem. Opatrně přimícháme i sníh. Pomazlíme se s krémem, jako bychom Tiramisu dělali té nejúžasnější osobě na světě, totiž SOBĚ. Krém je hotov, polaskán, načechrán.
  • Piškoty italské, cukrářské, veliké a nejvíc nejlepší – namočíme velice rychle (opravdu nejrychleji), do kávy. Víte, když tam piškot necháme tzv. "vyrochnit", stane se z něj spíš drobenka, a to nechceme. Takto skládáme do formy piškoty, krém, piškoty a krém.
  • Zdobení – přes sítko, pokryjeme kakaem hustou vrstvou, vrchní část krému. Teď, by bylo běžně hotovo. My pro vás máme, ale překvapení za závěr. Ano, je to tady! ALADINOVO KOŘENÍ DO KÁVY, nepatří jen do kávy, ale i na vršek TIRAMISU. Mňam!

Tak, a teď už jen vychladit min. 2 hodiny, ale nejlépe přes noc. Na závěr poděkuji známému italskému kuchaři, který se podělil o recept. Další dík patří i úžasnému Sonnentoru za doporučení koření.

PS: Aladine, tobě patří také velký dík, víš protože jsi, taak lahodný. :-)))

PPS: Na našem FB profilu Letokruh, prodejna a e-shop najdete i video recept. :-) 

Bon Apetit! S láskou a vděčností a také s kouskem Tiramisu na rtu, Ami.