Rituály pro očistu těla i prostoru

 

Vonné tyčinky a vykuřovadla mají dlouholetou tradici. Když se poohlédneme, tak již v dávných dobách indiánů probíhaly různé rituály u ohně, kde nechyběly byliny, pro očistu mysli a těla od „zlých sil.“ Rituály jsou důležité i v dnešní době, učí nás disciplíně. Pomáhají zavést nové návyky do života a také se zbavovat programů v mysli – tzv. Manter myšlenek, které mnohdy odvádějí pozornost od naší podstaty. To následně vede k ubírání životní energie.

Díky energii jsme schopni žít. Drží tělo ve vitalitě a harmonii, proto je nutné si ji udržovat čistou a ryzí. V těle máme sedm energetických center, které jsou napojeny na vnitřní tok síly. Energetická centra se nazývají čakry, jejich balanc je důležitý pro ochranu. Štítem těla je „Aura,“ a co si pod tímto pojmem představit? Aura je „obal“, je to náš osobní prostor, který brání negativním vlivům či energiím nás ovlivňovat. Barva aury je bílá až zářivá, když je v životě vše srovnané a vládne harmonie energetických center a emocí. Může však docházet k jejímu narušení, ve složitých situacích např. náročné období v práci, složité vztahy či stresové vypětí. Následně se objevují tmavá místa či trhlinky, která auru oslabují. Lidé jsou pak náchylnější k nepříjemným myšlenkám a náladám. Barva aury se může lehce odrážet i od barev čaker. Pokud je člověk např. emočně vyčerpaný, osoby s darem aury vidět, vnímají okolo jeho těla tmavý oranžový tón (barva 2. čakry). Naopak zamilovaný pár bude doslova jiskřit barvami odstínů zelené s nádechem růžové (barvy 4. čakry) se špetkou červené vášně (barva 1. čakry). Zajisté vás napadá, jestli se lze také naučit vnímat zbarvení ochranného štítu těla (aury). Ano, možné to je, existuje mnoho knih, o tom, jak se naučit aury vidět.

 

Očista těla i duše

K jemnější očistě těla a k souladu nitra se často využívá vykuřovadlo Palo Santo. Doutnající dřívko tělu dodá opět svěží a něžnou energii.  Je možné však, využívat i vonné tyčinky či směsi bylin k vykuřování.

 

Rituál

Doporučuji, si udělat chvíli čas pro sebe. Pustit si příjemnou hudbu či být jen tak v tichosti, sednout si do meditačního sedu nebo stát a začít s osobním rituálem. Po koncentraci na dech si vykuřovadlo zapálit a pohybem ruky rozdmýchat kouř. Následně pak, vykuřovadlem kroužit okolo těla. Nejlépe je nechat mysl otevřenou, ať myšlenky jen tak proplouvají. Při využití vonných tyčinek se postupuje stejně, ale je možné umístit tyčinku i do stojánku a nechat si ji před sebou. Zavřít oči ať působí čistící energie. Před rituálem, je vhodné si určit nějaký záměr – od čeho tělo a duši čistíme.

 

Očista prostoru

Nejznámějším a snad nejoblíbenějším vykuřovadlem je Bílá šalvěj. Bílá šalvěj slouží, jako velmi silný čistič prostoru.  Používá se spolu s himalájskou solí a yzopem. Pro očistu domova se nasype himalájská sůl a bylina yzop (pro ochranu), do rohů místnosti a kolem prahů. Následně se na vykuřovací misce připraví samotná šalvěj. Miska je naplněná pískem či kamínky, pro případné udušení ohně. V tuto chvíli je nutné k vykuřování prostoru přistupovat, jako k rituálu. Rituál je vhodný provádět při příjemné hudbě. Vykuřování prostoru je rozděleno do dvou částí. Při první fázi se zapáleným (doutnajícím) svazkem chodíme proti směru hodinových ručiček a opakujeme nějaký záměr – proč prostor očišťujeme. Např. „Prostor zbavuji veškeré negativní energie“. Pohybem ruky se rozdmýchává kouř. Tuto první fázi je nejlepší opakovat 21krát nebo dokud budeme cítit, že je to ještě třeba. Druhá fáze je ve směru hodinových ručiček, kdy vítáme novou energii, čistou a pozitivní. Opět je vhodné 21krát projít prostor a přivítat, tak svěží energii. Sůl i yzop je vhodné nechat pracovat nejlépe přes noc, ale v dané místnosti nespat a další den vysát a vyhodit pryč z domova. Do rohu místnosti je také možné, používat himalájskou sůl kousky. Kousky mohou zůstat v místnostech i několik dní a poté se opět vyhodí.

Všední využití vykuřovadel

Pro navození příjemné atmosféry jsou vhodné směsi, které nabízíme:
Ochrana
Životní síla a energie
Feng Shui
Balzám na duši
Meditace

..a spousty dalších. K těmto směsím je vhodné mít vykuřovací pícku nebo kadidelnici a zápalné uhlíky na vykuřování. Jakmile máte vše připraveno, stačí si zapnout oblíbenou hudbu a nechat se unášet vůní orientu.

Pro rychlou očistu prostoru či těla např. po příchodu z náročnější společnosti či prostředí lze využít šalvěj kousky nebo již zmiňované Palo Santo, a jen se krouživým pohybem okolo těla zbavit negativních vlivů celého dne.

S vděčností Vám předávám tyto řádky a přeji Vám jen tu nejryzejší energii, která dříme v každém z nás.

Sluncem zalité dny, Ami :-)